x

Tema meseca

POGOVOR Z BILJANO DUŠIĆ

Biljana Dušić, dr. med., je poznavalka ajurvede. Da bi se dokopala do njenih najglobjih resnic, je 5 let študirala sanskrt, staroindijski jezik. Zdaj že več kot 12 let individualno preučuje ajurvedo iz izvirnih tekstov. Zavzema se, da bi se pri nas uporabljala kot integrativna medicina, skupaj s klasično medicino.
 

Po desetih letih dela v primarnem zdravstvu ste klasični medicini obrnili hrbet in se preusmerili v zdravljenje z ajurvedo. Kako to? S čim vas je ajurveda prepričala? 

Prišla sem do globokega spoznanja, da je skrb za zdravje prebivalstva v medicinskem sistemu zamišljena tako, da preko njega soljudem težko pomagam in jim kaj dosti dam. Vedela sem, da je za zdravje prebivalstva bistvena preventiva, ki pa zahteva veliko dela in ozaveščanja. Edina pot proti zdravju je pot, ki vključuje zavedanje sebe in posledic enostavnih vsakdanjih dejanj, kot so prehranjevalne navade, duševno odzivanje na dogodke okoli nas in globoko doživljanje sebe kot bitja. Tako mi je ajurveda skupaj z jogo veliko bližje, saj njeno razumevanje človeškega zdravja vključuje psihosomatske posebnosti vsakega posameznika. Jasno postavlja aksiom, da je zdravje človeka neločljivo od zdravja celote, ki ji pripada (družine, družbe, človeštva, planeta z vsemi kraljestvi narave...).

Ajurveda kot veda o Življenju predpostavlja, da je zdravje možno le, če je človek skladno umeščen v življenje te celote, in da vse, kar doživi na psihološkem področju, vpliva na njegovo telesno zdravje, kot tudi obratno - vse, kar naredi telesno (od prehrane do telesne vadbe), vpliva na njegovo duševnost.

 

Zakaj po vašem mnenju ajurveda, sicer tradicionalna medicina indijskega podkontinenta, postaja vse bolj prisotna in priljubljena tudi v zahodnem svetu?

Ajurveda postaja po mojem mnenju na Zahodu vse bolj priljubljena predvsem zato, ker ponuja odgovore na vprašanje celostnega zdravja in zdravljenja. Inteligenten človek današnjega časa ima naravno in naraščajočo potrebo, da globlje spoznava in razume sebe, v tej novi luči pa tudi svet okoli sebe. Ajurveda že tisočletja obravnava zdravje in zdravljenje ravno skozi to prizmo. Zahodna družba je naredila en krog, spoznala svet na partikularen način, sedaj pa ugotavlja, da ni našla bistva, da (še) ni našla odgovorov na bistvena življenjska vprašanja- kdo sem; zakaj čutim neravnovesje, ki me dela nezadovoljno/ga; kako pride do tega, da se bolezen pojavi; kako moja duševnost (poleg zunanjih dejavnikov) vpliva na bolezen? Sodobna znanost počasi potrjuje ugotovitve, ki so v ajurvedi podane že tisočletja nazaj. 

 

Kaj lahko ajurveda ponudi sodobnemu človeku? 

Ajurveda ponuja sodobnemu človeku predvsem celovitejši pogled na njegovo zdravje. Ponuja mu vpogled v to, kako se enake bolezni na različen način izražajo pri bolnikih z različno konstitucijo in kako močno duševnost vpliva na telo. Ajurveda ponuja veliko inštrumentov za duševno in telesno uravnovešanje, kot so joga, različne vrste meditacije, zeliščni preparati in različne prakse za čiščenje telesa, ki pogosto na učinkovit in bistveno manj invaziven oziroma rušilen način rešujejo zdravstvene težave sodobnega človeka. 

 

Bistvo ajurvede ni samo zdravljenje bolezni, ampak nas predvsem uči zdravega načina življenja, da do bolezni sploh ne bi prišlo. Na kakšen način se lahko ajurvedi čim bolj približamo v našem vsakdanjiku?

Res je, bistvo ajurvede je globina razumevanja zdravja. To je stanje popolne uglašenosti telesa in duše, kot tudi uglašenosti z vsem, kar nas obdaja. Uglašenost pomeni živeti v svetu skladno z vsem, kar nas obdaja, in v dobro celote, ne le enega njenega dela. Pomeni tudi živeti v skladu s svojo konstitucijo, ki določa način delovanja telesa in duševnosti, narekuje vrste in količine živil, ki naj jih uživamo, in življenski slog. Po ajurvedi naj bi torej vsak človek v svojem vsakdanjiku sledil narekom svoje lastne konstitucije pri izbiri hrane, dnevne rutine, življenskega sloga, vrsti fizične aktivnosti, ipd. 

 

Komu in kdaj priporočate, da se zateče k ajurvedi? V katerih primerih je ajurveda najbolj učinkovita? 

Ajurvedo lahko priporočim takorekoč za večino bolezni. V Indiji je to veda, ki se študira tako v tradicionalnem okolju (vsaj desetletje učenja od guruja, učenec živi v njegovi hiši in mu pomaga pri delu), kot tudi na ajurvedskih fakultetah. Tako kot sodobna medicina ima ajurveda več vej: interno medicino, ginekologijo in porodništvo, pediatrijo, kirurgijo, toksikologijo, psihiatrijo, itd. Torej se lahko naslovi na težave z zdravjem v zelo širokem obsegu. Na žalost v Sloveniji nimamo ajurvedskih klinik, zato je tu možno zdraviti le internistične bolezni (bolezni, ki ne zahtevajo kirurških posegov), in sicer tiste, ki ne zahtevajo bolnišnične pogoje.

 

Lahko navedete kakšen vaš primer uspešno ozdravljenega pacienta z ajurvedo?

Spomnim se na primer mlade ženske, ki so ji tretjič zapored pri brisu materničnega vratu našli spremenjene celice (PAP III) in so jo zato naročili na konizacijo (manjša operacija z izrezovanjem dela materničnega vratu). Ker se je posegu želela izogniti, je prišla do mene. Zmenili sva se za spremembo prehrane, redne sedeče kopeli v čajih iz določenih zelišč in jemanje nekaterih ajurvedskih zeliščnih preparatov. Po dveh mesecih je odšla na kontrolni bris, ki je pokazal popolnoma normalno stanje.

 

Kako odgovarjate skeptikom in vsem, ki imajo ajurvedo za primitivno obliko zdravljenja?

Skeptikom običajno ne odgovarjam, ker je prepričane brezplodno prepričevati. Vsakemu, ki želi zares razumeti, kako ajurveda gleda na svet, na človeka in na njegovo zdravje se pred očmi odstre globina razumevanja, ki daleč presega partikularnost pogleda sodobne medicine. Sodobna medicinska znanost odkriva in opisuje nova fiziološka dejstva, ki jih je ajurveda že pred tisočimi leti podala kot aksiom. Lepo je biti priča temu približevanju pogledov ob zavedanju, da našo mlado medicino in znanost čakajo še stoletja poglabljanja v delovanje človeškega telesa, narave in vesolja. Takšno zavedanje postavi naša spoznanja v široko polje še neodkritega in ozdravi inteligentnega človeka zahoda nepotrebne ošabnosti.

Back to Top