x

Veselje in skrb do lastnega življenja bi težko opisali lepše kot z izrazom ajurveda, ki je zloženka dveh pojmov – ajur (življenje) in veda (znanje). Ta več kot 5000 let star in celovit sistem zdravljenja je pomembno vplival na razvoj evropske in zahodne medicine. V vsakodnevnem življenju lahko uporabimo marsikatero ajurvedsko načelo in si s tem pomembno izboljšamo zdravje. Tako se lahko denimo zavedamo, da olja topijo telesne strupe, kar je po vsej verjetnosti v nasprotju z našim privzgojenim prepričanjem.

Marsikje v Indiji in na Šrilanki se ljudje v povezavi z zdravjem še vedno zanesejo izključno na ajurvedo. Ne da bi sploh posegli po uradni medicini (alopatiji), je njihovo življenje lahko dolgo in kakovostno. Zavedajo se svojega telesa ter njegove povezave s čutili, umom in dušo. Vedo, kakšna hrana jim ustreza in koliko gibanja potrebujejo, zavedajo se, kako pomembno je zdravje ohranjati in ščititi s preventivo. Sami znajo premagati simptome bolezni, ker poznajo vzroke zanjo. Sliši se preprosto, a je v resnici potrebno veliko urjenja, da je človek sposoben prisluhniti svojim občutkom in telesnim znakom. 

Prikaži VEČ

Pereče je to, da v zahodnem svetu marsikdaj delamo vse v nasprotju z zgoraj opisanim, naš izgovor za to pa je, da nas življenje sili v takšno ravnanje. Ajurveda nas uči odgovornosti do lastnega telesa, bivanja in zdravja. Bistvo ajurvede v primerjavi z zahodno medicino je v tem, da vsakega posameznika obravnava kot edinstvenega. Ne bori se proti bolezni, ampak za zdravje. Našega telesa ne deli na dele in ga ne ločuje od drugih človeških funkcij, kot sta čustvovanje in umevanje. Vse to je celota, ki se pri vsakem človeku razlikuje glede na zunanje okoliščine in notranji odziv nanje. 

Kako ajurvedo razumeti skozi zahodne oči in si z njo pomagati do bolj uravnoteženega življenja in trdnejšega zdravja? Osnova je, da moramo dobro poznati svoje telo, konstitucijo in osebnost. Temu bi morali prilagoditi tako prehrano kot svojo dnevno rutino in ritem življenja. Po ajurvedi tri doše - lahko bi jim rekli stanja: vata, pita in kapha - v nas povezujejo petero elementov kozmosa (eter, zrak, ogenj, vodo in zemljo). Vsak človek je torej povsem svojstven posnetek vesolja. Različna neravnovesja povzročijo prevlado ene od doš in s tem težave, pa naj bo pri prebavi, gibljivosti, teži ali drugod.

Trenutni zahodni standardi niso prijazni do našega telesa, uma in duše. Toda ajurveda je že tisočletja tu, da nas pripelje do zdravja in prijetnejšega doseganja življenjskih ciljev - z manj mukami in z več veselja. 

Skri OPIS
Back to Top